USA a Rusko sa dohodli na likvidácii sýrskych chemických zbraní

14.09.2013 Celý región

Ženeva 14. septembra (TASR) - Spojené štáty a Rusko dosiahli dnes dohodu o návrhu na zlikvidovanie chemických zbraní Sýrie. Po takmer troch dňoch rozhovorov s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom to dnes v Ženeve uviedol jeho americký rezortný partner John Kerry.
Šéf americkej diplomacie povedal, že v súlade s dohodou musí Sýria v priebehu jedného týždňa podať "súhrnný zoznam" arzenálu svojich chemických zbraní.

Na spoločnej tlačovej konferencii s Lavrovom Kerry podotkol, že podľa dosiahnutej dohody musia byť zbrojní inšpektori OSN v Sýrii prítomní nie neskôr než v novembri. Cieľom je, podotkol Kerry, zneškodnenie sýrskych chemických zbraní dokončiť do polovice roka 2014.

Kerry a Lavrov zdôraznili, že ak Sýria nevyhovie tejto dohode, ktorá musí byť ešte schválená Organizáciou na zákaz chemických zbraní v Haagu, bude čeliť konzekvenciám podľa kapitoly č. 7 Charty Spojených národov, časti, ktorá v sebe zahŕňa a stanovuje sankcie a vojenské akcie.

Kerry však zároveň uviedol, že dohoda o tom, aké kroky by to v takomto prípade mali byť, neexistuje. Americký prezident Barack Obama si ale vyhradzuje právo použiť v Sýrii vojenskú silu, poznamenal minister zahraničných vecí USA.

Obama: USA budú naďalej uvažovať o vojenskej hrozbe voči Sýrii

Spojené štáty budú naďalej zvažovať vojenskú akciu proti Sýrii, pretože to je najlepší spôsob, ako zaistiť, že režim prezidenta Bašára Asada sa vzdá chemických zbraní, vyhlásil dnes americký prezident Barack Obama.

"Už sme postrehli náznaky pokroku. Ešte pred takým týždňom Asadov režim nepripúšťal, že by vlastnil chemické zbrane. Dnes už áno," povedal Obama vo svojom pravidelnom každotýždňovom prejave k národu.

"Potrebujeme vidieť konkrétne činy, ktoré by demonštrovali, že Asad to myslí vážne, že sa vzdá chemických zbraní... A keďže tento plán vznikol až potom, keď sa hrozba americkej vojenskej akcie stala uveriteľnou a hodnovernou, budeme v tomto regióne vystupovať z vojenskej pozície, aby sme tak udržiavali tlak na Asadov režim," konštatoval šéf Bieleho domu.

"A keby zlyhala diplomacia, Spojené štáty a medzinárodné spoločenstvo musia zostať pripravené konať," zdôraznil Obama.
 
Francúzsko privítalo dosiahnutie rusko-americkej dohody o Sýrii

Francúzsko privítalo dnes dohodu medzi Ruskom a Spojenými štátmi o likvidácii arzenálu chemických zbraní Sýrie.

"Návrh dohody dosiahnutej v Ženeve o odstránení chemických zbraní v rukách sýrskeho režimu je dôležitým krokom vpred," uviedol podľa agentúry Reuters francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

Fabius, ktorý rokoval s americkým šéfom diplomacie Johnom Kerrym krátko pred oznámením dohody s Moskvou, dodal, že Francúzsko svoj postoj voči Sýrii ďalej spresní na základe zistení inšpektorov OSN vyšetrujúcich minulomesačný chemický pútok v Sýrii.

Fabius pripomenul, že pondelňajšie plánované rokovania v Paríži sa budú sústrediť na otázku implementácie dnešnej dohody Ruska a USA zo Ženevy.
 
 

Vyberte región